Posty na hřišti III: Univerzál

Ty jo, viděl jsi tu ránu?

Mlátička

Univerzál, univerzální hráč, diagonální hráč, opposite. Toto jsou všechno názvy pro post hlavního útočníka týmu. Pokud se zamyslím nad českým názvem, nedává mi moc smysl. Se vší úctou hráči na tomto postu jsou málokdy univerzální ve smyslu chápaném jako šikovnost. Tím se nechci nikoho dotknout, ale je to tak. Když ale budu brát v čem tedy univerzální jsou, bude to typ nahrávky. Tento post je zkrátka hlavní útočná síla týmu. Je jedno jakou nahrávku dostane, jestli z ideálu rychle, nebo vysokou z pole s nějakým tím rozptylem, jestli je v přední nebo zadní linii – stejně je jeho hlavní úkol útok. Statisticky dostává nejvíce šancí k útoku a tým na něj taky v této herní činnosti spoléhá. Bavím se především o mužském vrcholovém pojetí hry. U žen (a nižších mužských lig) je to podobné, ale čím jdeme dolů, tím se z univerzála stává např druhý nahrávač apod.

Pravá strana sítě

Z druhého českého názvu „Diagonální hráč“ vyplývá další aspekt jeho hry. Není to o tom, že by útočil jen diagonálním směrem 😊 , ale že je v rotaci naproti nahrávači. Ve hře samotné má na starost pravou stranu hřiště, stejně tak jako nahravač, jen je jeden z nich hráč zadní nebo přední řady. Vzhledem k tomu, že nahravač má v popisu práce druhý míč a útočí zřídkakdy, útok z pravé strany sítě obstarává právě „účko“. Často jsou to levorucí hráči, mají výhodu natočení do hřiště při útoku, podobně jako pravé křídlo např v házené.

ivan

Psychická náročnost

Když se zamyslíme nad vším, co jsem doteď popsal, chápeme, že náročnost na hlavu tu je, a to nemalá. Obecně je volejbal sport o hlavě, mohu to napsat vlastně u jakéhokoli postu. 😊 Má za úkol útočit, obrana to ví, dostává těžké nahrávky, dostává jich hodně, pokud selže, celá obrana má na starost už jen polovinu sítě, … A s tím se srovnat není lehké. Úspěšní hráči na této pozici, jsou výrazně agresivní, chtějí útočit, chtějí být ti, co rozhodují zápasy, nevadí jim, že je soupeř ubránil, protože dostanou další kvantum příležitostí. Ego a určitá míra „být splachovací“ tu hraje velkou roli. Odměnou je jim chvála spoluhráčů a zároveň uznání fanoušků, protože útok je přesně to, co diváci nejvíce cení.

Wow, to byla bomba!

Jumbo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: