Posty na hřišti IV: Smečař

Smečař od slova přihrávat.

Útočník

Každý si z nazvu postu odvodí jednu věc – smečař smečuje. Aha, ale smečují i blokaři i univerzál. V tom je opět české názvosloví zavádějící. V jiných zemích je to v překladu přihrávající útočník. A to vystihuje, podle mě, naprosto přesně popis práce tohoto postu. K tomu ale později.
Pokud vezmu v potaz útok, jsou smečaři druhou nejvytíženější silou týmu. Jsou dva, hrají proti sobě do kříže v postavení, tzn vždy je jeden přední a druhý zadní hráč. Pět ze šesti herních postavení útočí vpředu z „hlavního kůlu“, což je z hráčského pohledu ten vlevo, jinak ze zóny IV. Další útočná zóna je uprostřed v zadní části hřiště (zóna VI). Signál známý jako „pipe“ – který jako první ovládli systémově Brazilci na přelomu milénia a dnes už je nezbytným útočným řešení všech světových a profi týmů.

pipe

Přihravač

Kapitoly jsem obrátil. Říká se „první je přihrávka a bez ní si nezaútočíš“. A je to jedno ze základních pravidel, co uznávám. Přihravačskou formaci tvoří zpravidla oba smečaři a libero. Moderním trendem je přihrávka dvou hráčů (hlavně v mužském volejbale), aby byl uvolněn pro rychlou hru jeden ze smečařů, v dnešní době dokáže letět nahrávka do zóny IV i třeba jen 0,6 sekundy (dle měření, co jsem prováděl pro moji závěrečnou trenérskou práci) a to je opravdu hodně rychlé. Smečař, který by zrovna i přihrával ji nemá šanci stihnout. Základní činností pro úspěch týmu je tedy zpracovat soupeřův servis, je to základní stavební kámen, usnadní to práci nahravače a hra vypadá jinak.

leon

Všestrannost

Z náplně práce je tedy patrné, že jsou to hráči všestranní. Mohou se v jedné rozehře dotknout dvou z možných tří dotyků s míčem (dotyk bloku teď nepočítám), na bloku většinou brání až 5 možných útoků soupeře (útok nahravače, blokaře, pipe, univerzál, smečař v trojbloku – seřazeno chronologicky), jsou druzí, po liberu, v „černé robotě“ a musí být schopni zaútočit s nejrůznějších nahrávek. Kondičně je to nejspíš nejnáročnější post.
Dříve býval trend mít jednoho více – útočníka a druhého smečaře více – obranáře menší postavy. Toto rozložení se ale v dnešní době smazává. Viz třeba oba smečaři Ruského nároďáku Volkov 201 cm a Kliuka 208 cm.

Odměnou za jejich hru je to, že jsou pro diváka asi nejvíce vidět, jsou, dá se říct, hlavními postavami týmu. Když selžou v některé ze spousta činností, soupeř to pozná a je velmi těžké mentálně si sám pomoci. Je to i nejčastěji střídaný post.

Takže k nim buďme shovívaví (vy nahravači zase ne moc 😊 ) a oplaťte jim jejich snahu potleskem a uznáním.

 

Jumbo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: