Posty na hřišti V: Blokař

Blokař od slova blokovat.

Díky “jemnému” připomenutí jednoho kamaráda, že jsem nepopsal post blokaře, musím tak učinit. 🙂 

Rád v tomto seriálu vycházím z názvů postu z ciziny. Blokař, middle – blocker, middle, Środkowy,… Vidíme, že tedy jen o slovo blokovati nejde. Doslova mi spíš vychází “ten co hraje uprostřed”.

Pro naprosté laiky když řekne hráč, že je blokař následuje “aha, ty blokuješ”, ale to je zavádějící. Blokují všichni krom libera. Volejbalový vtípek spíš směřuje k tomu, že blokař neblokuje. 😀 

Jak to tedy je? Jsou to zpravidla ti nejvyšší na hřišti (proč vysvětlím později), hrají +/- jen v předních pozicích (vzadu je střídá libero), ale to jejich zásluhy nijak nesnižuje. Říká se, že hra se na středu neodehrává, ale dobrý blokař dokáže rozhodnout zápas. Ne sám vyhrát, ale rozhodnout. Celou hru se snaží, skáče doleva doprava, nahrávač protihráče se ho snaží obelstít, má toho plný kecky,… A pak to přijde – stav 24:23 a najednou bodový blok. Vyhráno. Konec. Je král. 

Co by měl umět? Blokovat jasně, ale co to je? Řídí obranu na síti, předvídá, čte hru, k tomu mu pomáhají v moderní době nejrůznější statistiky. Naopak i útočí, velmi efektním rychlým způsobem. Musí to být rychle, sekundárním účelem je nalákat soupeře, aby vyskočili s ním a nestihli bránit v jiném místě, kam letí konečná nahrávka. Dopadnout a znovu bránit, vyskočit na blok, přesun, znovu do vzduchu pro útok a tak stále dokola. Věřím kolegům blokařům, že jim hrát “polovinu” zápasu (hrají jen v předních pozicích) bohatě stačí. 

Proč tedy ta výška? Volejbal se odehrává nahoře, mají to tedy všude blíž. Kratší dobu stoupá nahoru, mají delší krok do stran. Oni zkrátka hrají nahoře, nehrají dole u země. 

Jak řekl jednou spoluhráč: “To je fakt na hovno. Když se nezablokuje, je to tvoje chyba. Když ano, stejně to jde spíš do rukou krajních hráčů a zase jsi za vola.” 

Takže mějme je rádi, není to v žádném případě lehký post.

Na stranu druhou, který post je? 🙂

Jumbo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: