Mana

Co to vlastně je?

„MANA je lahodné, rychlé a vyvážené jídlo ve formě nápoje, které dodá vše, co Vaše tělo potřebuje.“ (oficiální prezentace výrobce)

Tohle mne zaujalo. Tak jsem si řekl, že to vyzkouším.

  • Jde opravdu přežít jen na Maně?
  • Kolik mne to bude stát?
  • Jaký bude mít stravování Manou efekt na můj organizmus?

Co mne k tomu vedlo?

Jako profesionální sportovec a především muž, nemám moc čas (energii) chodit nakupovat a vařit každý den každé jídlo, a zároveň se ty jídla v restauracích časem omrzí a nevyplatí. Proto mě při brouzdáním internetem zaujala reklama na něco, co vypadá instantně, doopravdicky a výživově v pořádku. Slovo „doopravdy“ tu má svůj význam. Nechtěl jsem „prášek na hubnutí ala herbalife“, ale zajímavé bylo prohlášení výrobců, že jde o první plnohodnou náhradu stravy. Cena mi přišla přívětivá, a tak jsem po pročtení pár recenzí objednal svůj první balík.

„Přinejhorším se z toho po…“

Princip je zcela prostý. Do nádoby nalijeme vodu, přidáme prášek a olej – vše v určeném poměru – a promícháme. Co naprosto chválím je doba doručení. Při objednání dopoledne (cca do 14:00) vím, že mi Mana dojde druhý den. V tomto směru nelze nic vytknout.

Jaké to je?

Po rozbalení krabice jsem se na to vrhnul. Doporučený přechod na tuto alternativu je cca během 5ti dní. Vzal jsem to zgruntu za 3, přičemž jsem postupně vynechal jedno, druhé a pak i třetí hlavní jídlo dne.

Chuť

Když popisuju chuť svým kamarádům, nejčastěji používám formulaci hodně řídká ovesná kaše a myslím, že to sedí. Stejně velká část základu jsou právě ovesné vločky. Mně to chutná. Postupem času je právě ale chuť jeden ze dvou hlavních faktorů, proč prostě jen na Maně nevydržím. Nejdelší doba, kdy jsem nepožil nic jiného než Manu, byla kolem 10ti dní. Dál jsem to prostě nevydržel. Je to sice jen psychika, ale i na té u jídla sakra záleží. Snažil jsem se chuť alespoň trochu obměňovat přidáním např. chia semínek, slunečnice, rozmixovat s banánem a jiným ovocem, pudinkovým práškem atd. Příchuť hamburger nebo pizza prostě nevykouzlíte. 🙂

Zasytí?

Co mne zajímalo samozřejmě nejvíc, bylo, jestli mne Mana opravdu zasytí. Vždyť základní doporučená porce je na základě 300ml vody, a to se mi moc teda nezdálo.

Mana má ale opravdu efekt v tom, že po jídle mizí pocit hladu. Prostě jste se opravdu kvalitně najedli. Ale nejste, jak se říká „nafutrovaní“. To mě vážně potěšilo. Zároveň je právě toto druhý důvod toho, proč to na jen na Maně nevydržím. Občas prostě pocit „to jsem se ale super nadlábl“ potřebuju. Nemáte vlastně plný žaludek. Takový ten vjem plnosti se nedostaví. Není to špatně, ale…

Výživa

Jak jsem psal v úvodu – jsem profesionální sportovec. Tabulka, podle které se řídí Mana prostě není na mě. Při dvoufázovém tréninku a váze 92 kg zkrátka nemám stejný výdej energie, jako 60ti kilovej ajťák, nehledě na to, že výrobci vůbec neřeší ani pohlaví. Tabulka je pro obecný prototyp, který je asi nějakým průměrem. Tudíž, kdo by se zajímal o výživu víc, doporučuju si zjistit alespoň svoje kcal vypočítané na každého zvlášť a podle toho si dávkovat i Manu. U mne celý den na Maně představuje cca dvojnásobek doporučované dávky. A to jsem si celou záležitost „tunil“ i proteinem.

Je zkrátka dobré se zajímat. Jednodušší počty ve výživě nejsou. 🙂

Moje zkušenost

Po pěti měsících požívání jsem toho názoru, že mohu hodnotit a podělit se i osobní zkušenost.

Jak jsem psal výše, mám dva důvody nebýt 100 % Mana. Chuť a pocit plnosti. Jsou tu ale i další. Ten nejzásadnější je jednoduše sociální aspekt. Nepůjdu prostě na večeři se svojí přítelkyní, aby si ona objednala a já potajmu usrkával shake zpod stolu. Nebo se na ní jen usmíval. To stejné platí i doma. V čase, kdy jsem měl jen Manu, nic mne nenutilo nakupovat. Ale přijměte potom návštěvu a nemějte co nabídnout. Večeře, nebo snídaně. 🙂 Další důvod je z hlediska výživy. Měl jsem pocit, že nemám zkrátka vše. Proto pořád doplňky stravy jako multivitaminy, hořčík, rybí tuk atp. nevynechám.

Pozitiva

Co se mi líbí asi nejvíc je rychlost přípravy a především vědomí, že do sebe necpu žádné sr***ky. Proto dále používám Manu hlavně jako:

  • Snídaně před ranním tréninkem.
  • Svačiny po tréninku (po posilovně doplněné o protein).
  • Jídlo po zápase na cestě domů. Klasické bagety na benzínkách popř jiné fastfoody mě už žíly netrhají.
  • Nouzovka, když si (čirou náhodou) zapomenu nakoupit.

Důkazem tvrzení, že do sebe necpu nic špatně mi je pozorování, že se rapidně snížila potřeba záchodu. Jednoduše, co se sní, to se použije.

Negativa

Během používání jsem přišel i na několik ne zrovna příjemných objevů. Jak už jsem psal výše, za ten největší považuji jednoduchý fakt, že dávkování není možné brát jedním metrem. Dalším je např. nadýmání – alespoň můj zažívací systém byl v momentě, kdy jsem měl většinu stravy Manu, doslova jako balón. Co ze mě vycházelo netřeba rozebírat, ale věřte mi, nikdo z toho nadšený nebyl.

Velmi mne zajímalo, jak se s takovým jídlem vyrovná moje hlava. Za předpokladu, že mám správnou dávku a s tvrzením, že mi Mana stačí k obživě. Je jakékoli další jídlo zbytečnost – z hlediska výživy. Tudíž jsem byl zvědavý, jak budu reagovat na zvyky v podobě sladkostí, malých svačinek atd. Protože toto všechno musí být navíc. A ano odpověď je asi zřejmá. Bylo to těžké. Prostě se tomu nevyhnete. I z pouhé potřeby cítit v puse nějakou chuť. Tudíž pro ty, kteří očekávají, že s takovou formou jídla shodí kila – Ne. Ať už z tohoto důvodu, nebo jednoduše proto, že Mana má vše a díky neplnosti jí sníte prostě víc. V opačném případě je to hladovění, a to je hubnutí, které opravdu netřeba. Ano, při 100 % Maně se vám váha pohne dolů cca o kilo, ale to je jednoduše tím, že se vyprázdní střeva.

Závěr

Nakonec bych chtěl říct, že jsem z Many nadšený. Pozitiva jsem shrnul a za tím si stojím. A děkuji za to. Momentálně mi skončila sezona, takže mám více času na vaření a jiné experimenty. Předpokládám ale, že jak začne sezona další, vrátím se k Maně. Možná i dřív anebo taky nikdy. Každopádně mohu říct, že jde na Maně přežít, ale neužijete si to.

Díky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: